marți, 6 februarie 2018

Cu plecăciune,despre ISOP  (Hyssopus officinalis L.)


Isopul este originar din regiunea mediteraneană, la noi in țara crește numai cultivat. In scopuri medicinale se folosește planta intreagă, fiind aromată datorită uleiului volatil pe care il conține. Cunoscut ca planta biblica din Psalmii lui David - "Stropi-ma-vei cu isop si ma voi curați, Spala-ma-vei si mai virtos decit zăpada mă voi albi." - isopul era folosit in vechime ca o plantă purificatoare.

Se folosește in special in afecțiunile respiratorii dar este recomandat si in afecțiuni digestive.
Foarte interesant scrie despre isop Dr. DorinDragos:

“Isopul nu este un purificator drastic – distilează nămolul si ceața, clădind din ele un suport pentru strălucirea temerară a optimismului. Omul iși descoperă esența si indrăgește in ea scanteierea armoniei universale- se lasă pătruns de calda duiosie a luminii sale, deschizându-se către interacțiunea cu ambianța (de aici eficiența in afecțiunile respiratorii). Redobândește voioșia ingenua de a fi . Spălat de isop, revine la starea originară, indeprtând depunerile lipite si incrustate din afara (este antilitiazic biliar). Se scutură de artificiile si adaosurile contrafacute care ii alterau structura si ii obturau comunicarea cu natura sa fundamentală. Are cutezanța de a fi el insuși și nu se mai indârjește să fie altceva… Transformă obstacolele din adversari in aliați, depășindu-le astfel fără a forța si fără a se inverșuna (este util in hipertensiunea arterială). Cuprinde lumea (este indicat in astm bronsic) si o ințelege (viroze, rinite), alege (faringite) si se exprimă (laringite, traheobroniste)… Stabilitatea emoționala ii izvorăște din detașare; vigoarea si echilibrul, din simplitate.”

Toni Ceron spune despre isop că “purifică sufletul ființei si mijloacele sale subtile de comunicare”, considerându-l “spaima spiritelor duale si demoniace”.
.......

Experiențele mele cu Isopul

De cate ori ma gandesc la tufele mele de isop o atitudine de smerenie ma invăluie. In fata isopului nu mă pot prezenta decât cu un genunchi pe pamant, intr-o poziție de plecăciune, smerenie si recunostință.
In fața acestei tufe, de altfel foarte puțin pretențioasă, nu are nevoie de nici o ingrijire a omului, egoul se dizolvă, te supui si aștepți sa fii cuprins in microcosmosul plantei . Pana si crenguțele uscate rămase din buchete inspiră respect, niciodată nu le-am putut arunca pur si simplu, le-am păstrat mănunchiuri si le-am folosit pe foc.
In terapie cu uleiurile biblice, isopul vine cu mesajul :”te ajut sa faci ordine in haosul tău interior”. In dieta ținută cu isop mi-a aratat punctele de haos interior precum si felul in care risipesc si pierd energie acolo unde nu m-as fi gandit vreodată.

In produse il folosesc astfel:
- distilat la abur in  ape purificatoare - in amestec cu alte ape florale (salvie, busuioc, lavanda, isop)
- tinctură de 64 de plante
- turtiță de baie




Bibliografie: Dr. Dorin Dragos – Fundamentele medicinei naturale, Toni Ceron – 214 elixire alchimice

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu